Vyjadrenie Slovenskej spoločnosti infektológov k výrokom splnomocnenca vlády na prešetrenie pandémie COVID-19 MUDr. Petra Kotlára

Slovenská spoločnosť infektológov SLS sa dôrazne dištancuje od záverov a výrokov splnomocnenca vlády pre prešetrenie pandémie, Petra Kotlára. Odporúčanie zastaviť očkovania mRNA vakcínami a odmietnutie pripravovanej pandemickej zmluvy krajín WHO považujeme za zavádzajúce a nebezpečné, s možnými dopadmi na ľudské zdravie.

Ako účastníci prvej línie boja s pandémiou COVID-19 sme boli priamymi svedkami obrovského ľudského utrpenia, ktoré pandémia spôsobila. Zároveň sme však vďaka globálnej vedeckej spolupráci a modernej medicíne založenej na dôkazoch mohli pozorovať aj rýchly rozvoj účinnej prevencie a liečby voči tomuto ochoreniu,  a ich dopadov na zmiernenie tohto utrpenia v našej klinickej praxi. Citlivo preto vnímame vyjadrenia MUDr. Petra Kotlára, ktoré považujeme za dehonestáciu našej práce.  Citlivo vnímame, že na základe vyjadrenia MUDr. Kotlára sú dnes podávané trestné oznámenia na lekárov, ktorí podávaním vakcín a organizáciou očkovania registrovanými vakcínami prispeli k záchrane ľudských životov. 

Vakcinácia je jedným z najväčších míľnikov histórie medicíny. Aj vďaka nej sa za posledných 150 rokov priemerná dĺžka dožitia viac ako zdvojnásobila. Podľa štúdie uverejnenej v prestížnom časopise Lancet vakcíny zachránili 154 miliónov životov, z toho vakcíny proti COVID-19 viac ako 14 miliónov životov.  Ďalší vývoj mRNA vakcín predstavuje obrovský potenciál nielen v infektológii, ale dokonca aj v prevencii nádorových ochorení. Výskum v tejto oblasti bol ocenený Nobelovou cenou za fyziológiu a medicínu v roku 2023.

Rovnako sa ohradzujeme voči spochybňovaniu správnosti liečebných postupov počas pandémie. To  považujeme nie len za hrubé zneváženie odbornosti lekárov v prvej línii, ale taktiež za negáciu základných princípov medicíny založenej na dôkazoch, z ktorých tieto liečebné postupy vychádzali.

Rešpektujeme právo na vyjadrenie odlišného názoru, no naše vzdelanie, presvedčenie a hodnoty nás vedú k tomu, aby sme sa v tejto veci jasne vymedzili. Avizované závery a odporúčania splnomocnenca vlády pre prešetrenie pandémie hodnotíme ako neodborné, postavené na dezinformáciách, ignorujúce medzinárodný vedecký konsenzus a medicínu založenú na dôkazoch. Hazarduje tak so zdravím a životmi obyvateľov Slovenskej republiky.

 

Slovenská spoločnosť infektológov.

 

 

späťlogo zdieľať logo